Claim hier uw GRATIS exemplaar van het handboek ‘Prettige Plekken’

Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningopgave aan? Boomkwekerij M. van den Oever en Bureau KM bundelen hun krachten in de VerGroen! aanpak en kijken integraal naar groenkwaliteit en gebruikskwaliteit. Meer specifiek: ze geven inzicht in welke gebieden of plekken welk type aanpassingen nodig zijn om zowel duurzaam vergroend als goed gebruikt, aantrekkelijk en prettig te worden.

Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningsopgave aan?

VerGroen! Helpt

Welk type groen moet je waar toepassen, zodat het past bij de functie en toekomst van een plek? Hiertoe is het van belang dat niet alleen naar het ‘groen’ wordt gekeken, maar naar de gehele inrichting van een openbare ruimte, inclusief het ‘grijs’.

De VerGroen! aanpak garandeert dat een groene ruimte daadwerkelijk goed gebruikt en prettig beleefd wordt door mens én dier.

 

VerGroen | Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningsopgave aan?
VerGroen | Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningsopgave aan?

 

VerGroen! hanteert drie werkwijzen, advies- en ontwerptrajecten, die resulteren in een adviesrapport, ontwerptekeningen, sprekende visualisaties en beplantingsadviezen of zelfs (de aanbesteding voor) realisatie. Dit zal u helpen om uw groene ambities te realiseren.

Ons aanbod:

  1. VerGroen! Projecten | Voor optimalisatie van specifieke plekken of projecten voor uw gemeente, wijk of bedrijf
  2. VerGroen! Kansenkaart | Identificatie van beste opties voor vergroening in uw gemeente, wijk of bedrijf
  3. VerGroen! Ambitie & Strategie | Vergroeningsambities definiëren, communiceren en waar maken met een stappenplan

> Download hier onze  VerGroen! aanpak met een uitleg van bovenstaande drie werkwijzen!

 

Handboek 'Prettige Plekken'
Handboek ‘Prettige Plekken’

Claim hier uw GRATIS exemplaar van het handboek ‘Prettige Plekken’

Maak in onderstaande box een volledig vrijblijvende afspraak met een van onze VerGroen-adviseurs voor meer informatie over wat de VerGroen! aanpak wellicht voor u kan betekenen. Wij nemen contact met u op voor het definitieve tijdstip en de gewenste dag.  EN wij nemen dan in ieder geval een GRATIS exemplaar van ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare ruimte’ voor u mee!

Let op, u kunt alleen gebruik maken van ons aanbod, wanneer u onderdeel bent van een van de doelgroepen voor VerGroen! zoals hier beneden is vernoemd!

 

 

Logo Bureau KM       

Handboek ‘Prettige Plekken’, al door 1000 collega’s besteld!

Prettige Plekken – Handboek Mens & Openbare Ruimte biedt concrete ruimtelijke richtlijnen voor een gebruiksvriendelijke inrichting van de openbare ruimte naar schaalniveau (blok, buurt, stad) en voor parken en pleinen. Omdat het boek de gebruiker centraal stelt, is het een unieke aanvulling op de bestaande ontwerpboeken. Prettige Plekken en daarmee onze VerGroen! aanpak is een standaardwerk en aanpak voor deze doelgroepen:

  • bestuurders gemeenten en provincies
  • stedenbouwkundigen
  • planologen
  • architecten
  • landschapsarchitecten
  • ondernemers in de openbare ruimte
  • alle sectoren die betrokken zijn bij beleid en inrichting van de openbare ruimte

De gebruiker staat centraal

De richtlijnen in dit handboek van 250 bladzijden zijn gebaseerd op het kijken naar planning en ontwerp door de ‘bril van de gebruiker’, de mens.  Om in het ontwerp de mens echt centraal te stellen, dient het ontwerp volgens Bureau KM aan vier basisvoorwaarden te voldoen. Zij noemen dat de vier V’s:
Veiligheid  –   Variatie   –   Verblijf   –   Verplaatsing

Naast een beoordeling op de vier V’s is het voor een goed plan of ontwerp essentieel dat u zich verdiept in de behoefte van de gebruiker. Wie zijn de (toekomstige) gebruikers van het plangebied? Wat willen zij hier doen? Wat willen zij op deze plek zien en ervaren? Waar komen zij vandaan, wat voor activiteit willen ze uitvoeren en waar willen zij vervolgens naar toe? Als duidelijk is wat er moet komen komt de ‘hoe-vraag’ om de hoek. De honderden praktische richtlijnen in het boek helpen bij het beantwoorden van die vraag.

Door het gebruik van dit boek kan het zijn dat de vaak grote investeringen voor de openbare ruimte efficiënt(er) worden aangewend omdat er meer aandacht is voor gebruik, ook voor de verschillende doelgroepen en door de tijd heen. Dit kan onnodige en kostbare herinrichting of extra beheerkosten achteraf voorkomen en belangrijker nog het creëert kwaliteitsvolle leefwerelden/plekken voor mens én dier, die enkele generaties lang hun waarde voor de omgeving bewijzen.

 

VerGroen | Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningsopgave aan?
VerGroen | Hoe pak je als gemeente of bedrijf de grote vergroeningsopgave aan?

 

Enkele recensies handboek ‘Prettige Plekken’

Ing. Albert Koolma, Hoofd Landschapsarchitectuur gemeente Den Haag:
“De handboeken openbare ruimte die ik ken zijn vanuit beheerbaarheid en niet vanuit gebruik geschreven.
De benadering van Prettige Plekken past veel meer in deze tijd.”
Ir. Merel de Boer, senior adviseur ICSadviseurs:
“Dit handboek is een zeer waardevolle toevoeging om in ruimtelijk functionele en technische programma’s van eisen van maatschappelijk vastgoed naar te verwijzen als bron- en basisdocument waar het ontwerp van de (buiten)ruimte rekening mee dient te houden. Dit betekent dat het bij elk advies-, ontwerp- en architectenbureau en gemeente in de kast moet staan.”
Dr. Ir. Hugo van der Poel, directeur Mulier Instituut:
“Het handboek Prettige Plekken is niet alleen relevant voor ontwerpers maar ook voor beleidsmakers, die bijvoorbeeld bezig zijn met het inrichten van de ‘gezonde’ of ‘actieve stad’.”
Bestuurder van Stichting Veilig Ontwerp en Beheer:
“Aan iedereen die de openbare ruimte voor het welzijn van haar gebruikers belangrijk vindt, beveel ik het boek van Kyra en Rosemarie daarom van harte aan! Een fantastische bijdrage aan de ‘body of knowledge’ van sociaal veilig wonen, werken en recreëren!”