Uit Brabants Dagblad, door  Johan van Grinsven: https://www.bd.nl/haaren/54-vogelsoorten-voelen-zich-thuis-op-milieuvriendelijke-boomkwekerij-in-haaren~aa4d81d8/

HAAREN – Enkele jonge steenuiltjes voelen zich in hun element op het terrein van boomkwekerij M. van den Oever aan het Kerkeind in Haaren. Ondanks de drukte op het perceel van het bedrijf dat in 1791 is opgericht. Ze groeien op in een van de honderden vogelkasten, hoog in de bomen, op het perceel.

3 Jonge steenuiltjes geboren op de kwekerij M. van den Oever © Arie Idema/M. van den Oever

Adjunct-directeur Arie Idema toont enkele vogelhuisjes op kwekerij M. van den Oever

Dat die vogelkasten een plekje hebben gevonden op de verspreid in Haaren liggende terreinen van het familiebedrijf – zo’n 140 hectaren in totaal – heeft twee redenen. Van den Oever koos een jaar of vijftien geleden voor een milieuvriendelijke koers. Kunstmest of chemische middelen worden nagenoeg niet meer gebruikt om de groei van bomen op te jagen. Vogels helpen om onder meer rupsen en bladluis te bestrijden. Ze zorgen er dus mede voor dat de bomen natuurlijk kunnen groeien.

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Adjunct-directeur Arie Idema (59) is een fervent vogelaar en in Oisterwijk actief bij de vogelwerkgroep van IVN. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk binnen de boomkwekerij. Met mede-IVN’ers is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van de vogelkasten voor roofvogels zoals de steenuilen. Voor alle andere kasten helpen collega’s een handje bij het onderhoud.
Op de percelen van de onderneming, waar biodiversiteit wordt gekoesterd, komen 54 vogelsoorten voor, weet Idema. “Maar dan tellen we alles mee, ook de trekvogels die hier uitrusten. We hebben hier allerlei soorten mussen en mezen, vinken, duiven, maar af en toe ook een nijlgans, wilde eend, groenling en ook meerkoetjes.”

Jonge steenuilen van 15 dagen oud worden op het grondgebied van het Haarense familiebedrijf M. van den Oever gewogen en geringd door leden van de uilenwerkgroep Oisterwijk. © Arie Idema/M. van den Oever

Het bedrijf, dat ook bijen houdt en eigen honing produceert, deelt steeds meer het plezier in flora en fauna. Haarenaar Idema: “Onze percelen zijn niet omheind, mensen kunnen er rustig een kijkje nemen. We hebben enkele informatieborden geplaatst zodat mensen weten wat we doen. We overwegen nog een wandelroute aan te leggen. Maar waar de kasten met de jonge steenuiltjes hangen, vertellen we niet. Anders gaan mensen daar op af en verstoren ze de rust van de vogels. Er zijn trouwens op tal van locaties jonge vogeltjes geboren.”

Helende tuin

Arie Idema vertelt dat het bedrijf zich nog meer open gaat stellen: er komt een ‘parkje’ bij de bijna monumentale villa – het kantoor van het bedrijf – aan het Kerkeind. “Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat groen positieve invloeden heeft. Bijvoorbeeld op de productiviteit van mensen of hun geluksgevoel. Wij laten bezoekers op anderhalve hectare zes thema’s ervaren. Zo komt er een ‘helende tuin’ waarin we tonen wat zorgcentra kunnen doen met groen. Studies wijzen uit dat senioren die door natuur en groen omringd zijn en er in bewegen tot wel 30 procent minder pijnstillers gebruiken.

“Een groene wereld is een betere wereld!
Arie Idema

Dat ‘parkje’ is een van de manieren waarop het eeuwenoude Haarense bedrijf laat zien dat het met zijn tijd meegaat, zelfs voorop loopt. “Ons motto is niet voor niets dat we leefwereldverbeteraars zijn”, zegt Idema. Dat in dat woord ook een ander begrip zit verstopt – wereldverbeteraars – is geen toeval. Een groene wereld is een betere wereld”, stelt de adjunct-directeur.

“We tonen onze maatschappelijke betrokkenheid ook anders, onder meer door al tientallen jaren sociale arbeidsplekken te bieden aan kwetsbaren in onze samenleving.” Het bedrijf heeft 24 vaste krachten en zo’n tien sociale werkplekken. Het is een kleine en toch belangrijke bijdrage, vindt Idema. “Dat geldt ook voor onze jonge steenuiltjes. De totale populatie steenuilen in Nederland daalt al jaren. Dat ze bij ons opgroeien ondanks alle drukte biedt hoop. Het laat zien hoe belangrijk een groene, gezonde omgeving is. Daar plukken we uiteindelijk allemaal de vruchten van.”

Download hier de PDF

Een jong steenuiltje wordt getoond © Arie Idema/M. van den Oever