Op woensdagmorgen 16 maart was in het kader van de Nationale Boomfeestdag een leuk programma in elkaar gezet voor kinderen van de groepen 6 en 7 van basisscholen De Hasselbraam en groep 6 van de Klimop. Bij het parkeerterrein en de school zijn mooie bomen en planten aangeplant.

De dag begon met een officiele opening door wethouder Eric van den Dungen van de gemeente Haaren met het aanplanten van de eerste struik, een Gleditsia triacanthos ‘Skyline’. Daarna doorliepen de kinderen een leuk programma met speciale workshops voor de kinderen. De actieve inrichting van een schooltuin met groentenzaden en bloemenmengsels was een onderdeel. Daarbij mochten de kinderen plantwerkzaamheden begeleiden rond de parkeerplaats, deelnemen aan een natuurwandeling en shaslicks maken van groenten en fruit in het paviljoen van de tennisvereniging.

Als afsluiting schonk Bijenvereniging Sint Ambrosius http://haaren.bijenhouders.nl/ een Honingboom (Sophora japonica, nieuwe naam Styphnolobium japonicum) aan de school. De boom bloeit in warmere zomers in creme witte bloemtrossen die erg geliefd zijn bij bijen. Bij de door M. van den Oever geleverde boom is een mooi houten bord  geplaatst met daarop vermeldt ‘Sprankelboom’.

1boomfeestdag
Wethouder Eric van den Dungen opent de Boomfeestdag bij de nieuwe school
2boomfeestdag
De verschillende workshops waar de kinderen aan deelnemen
3boomfeestdag
Aanplanten Sophora japonica (Sprankelboom)
5boomfeestdag4boomfeestdag

De Honingboom is prachtige boom die wat grillig kan groeien. De kleine geveerde frisgroene blaadjes zijn zeer sierlijk. In de periode augustus/september bloeit de boom gedurende warmere zomers in prachtige roomwitte bloemen die een mooie pluim vormen. De mooie groene takken en twijgen vormen een extra sierwaarde in de winter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sophora japonica

Locatie foto: Haaren

Naam: Honingboom, Styphnolobium japonicum is de nieuwe naamgeving
Herkomst: China, Korea
Hoogte: 12-16 meter, brede, ronde, open kroon
Toepassing: lanen, straten, parken en groenstroken
Omgevingsfactoren: vrij windgevoelig, takbreuk komt voor,
zomersnoei is belangrijk
Bodem: alle bodemsoorten, niet te arm, verdraagt verharding
Bloemen: bloei alleen na warme zomers,
de crèmewitte bloemtrossen zijn erg geliefd bij bijen
Vruchten: grijze peul, ingesnoerd
Bladeren: samengesteld, 7-17 deelblaadjes