Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Boomkwekerij M. van den Oever is voorloper in de verduurzaming. We hebben een pioniers- en ambassadeursrol in duurzaam kweken van groen. Wij noemen deze aanpak het 'kweken' van 'Natuurlijke GroeikrachtTM' voor onze klanten, ons bedrijf en onze mensen. Wij profileren ons daarom als ‘de Leefwereldverbeteraars’ en geven hier inhoud aan door onze inspanningen op klimatologisch, economisch, sociaal-maatschappelijk- en milieugebied steeds aantoonbaar te maken op basis onze vier P's met bijbehorende kwaliteits- en certificatiesystemen.
People
Mensen die onze leefwereld verbeteren
Uw toegang tot 12.000 soorten
Planet
Mensen die tegelijkertijd moeder aarde beschermen
Milieuvriendelijke teelt
Boomkwekerij M. van den Oever hecht veel waarde aan een milieuvriendelijke teelt van bomen en planten. Het gehele areaal van de boomkwekerij is dan ook gecertificeerd onder PlantProof. Dit is de nieuwe internationale naam voor het vroegere keurmerk Milieukeur. Binnen PlanetProof worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Maar als ambassadeur van duurzaam kweken gaan we verder dan enkel deze eisen.Bomen die onder PlanetProof zijn gecertificeerd voldoen aan de duurzaamheidscriteria die door de Rijksoverheid zijn opgesteld. Kijk voor meer informatie op www.planetproof.nl en voormalig www.milieukeur.nl.
Biodiversiteit op de boomkwekerij
In de boomkwekerij stimuleren wij biodiversiteit, om daarmee de afhankelijkheid van kunstmest en bestrijdingsmiddelen te verminderen. Zo hebben we nestkastjes voor vogels opgehangen. De vogels eten schadelijke insecten die de bomen anders zouden aantasten. Ook zaaien we bloemenmengsels op lege stroken in de boomkwekerij. De bloemen trekken veel nuttige insecten aan zoals zweefvliegen, hommels, bijen en vlinders.
Compostthee voor sterkere bomen
Ook de inzet van compostthee (Fytaforce) bevordert een brede biodiversiteit in de boomkwekerij. De compostthee is een samenstelling van organismen die de plant beschermen tegen schadelijke schimmels en bacteriën, waardoor de plant weerbaarder wordt.
Optimale bodemomstandigheden
De bomen die wij kweken groeien onder optimale bodemomstandigheden. Door het gebruik natuurlijke bemesters, compost op maat met de benodigde nutriënten en door minimale grondbewerking blijft het bodemleven in stand.
CO2-prestatieladder
Wij zijn als eerste grote Nederlandse boomkweker gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder.Elke geplante boom is een zuurstoffabriek en reduceert jaarlijks bijvoorbeeld de complete CO2-belasting van gemiddeld 250 kilometer autorijden!
Profit
Mensen die samen met u groenwaarde creëren
Green LifeTM Omgevingen
Pleasure
Mensen die samen leven & werken plezierig willen maken
Samen werken
Onze certificatiesystemen
Wij hebben bewust gekozen voor enkele certificatiesystemen die elkaar versterken en die onze kolopers- en ambassadeursrol in de meest duurzame teelt ondersteunen. Dit zijn:PlanetProof (voorheen Milieukeur)GroenkeurNL-Greenlabel met A statusISO 9001ISO 26000 zelfverklaringCO2-prestatieladderNaktuinbouw Select Plant
CO2-prestatieladder
Het CO2-prestatieladder certificaat hebben we behaald. Met dit certificaat laten wij nóg beter zien hoe onze duurzaam en CO2 bewuste werkwijze ingezet wordt bij onder andere aanbestedingen en commerciële opdrachten. Variërend van verkleinen van klimaateffecten door juiste keuzes in groene beplanting, hoe we samen extra CO2-emissie kunnen reduceren, tot het in kaart brengen van de in- en externe communicatie daarover en onze participatie in keteninitiatieven.De ladder wordt beheerd en ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Hier zijn wij dan ook deelnemende partij aan. Onze bedrijfsinformatie vindt u terug op de website van SKAO.
Footprint
Boomkwekerijen M. van den Oever & Zn. heeft zich als maatschappelijke doel gesteld om de CO2 uitstoot te reduceren en continu te verduurzamen. De CO2-footprint is voor M. van den Oever een milieumaat om jaarlijks inzichtelijk te maken hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en is vastgesteld volgens de 'Greenhouse Gas Protocol' methode.De CO2-footprint geeft inzicht waar reductie mogelijk is wat kan leiden tot besparingen. Reductie is mogelijk op bijvoorbeeld transport, energie, afval, water en papier. Hier zijn wij ons bewust van en communiceren dit ook binnen en buiten onze organisatie. De CO2-footprint van 2016 vindt u hier.De CO2-footprint van 2017 vindt u hier.
Documentatie
Om onze doelstellingen te behalen is het belangrijk dat we de met elkaar gemaakte afspraken vastleggen in een actieplan. In het energiemanagement actieplan wordt de 'plan-do-check-act' cyclus beschreven welke moet zorgen voor een continue verbetering van de energie efficiëntie.Daarnaast is M. van den Oever een transparante organisatie met een open vizier welke zich ten doel heeft gesteld om het draagvlak voor CO2-reductie te vergroten door met zowel met interne als externe partijen open te communiceren. Zij schuwt niet om de dialoog aan te gaan met medewerkers, klanten, leveranciers en andere ketenpartners om de noodzaak van CO2-reductie onder ogen te brengen. Onderstaand vindt u de bijbehorende documentatie.Directieaankondiging van de start certificering CO2-prestatieladderCommunicatieplan CO2-prestatieladderVoortgangsrapportage en energieplanCO2-voortgangsrapport en energie actieplan 2016CO2-voortgangsrapport en energie actieplan 2017-S1CO2-voortgangsrapport en energie actieplan 2017-S2CO2-voortgangsrapport en energie actieplan 2018-S1CO2-Prestatieladder NieuwsbrievenCO2 -Prestatieladder Nieuwsbrief 2017-1CO2 -Prestatieladder Nieuwsbrief 2017-2CO2 -Prestatieladder Nieuwsbrief 2018-1CO2 -Prestatieladder Nieuwsbrief 2018-2
Reductiemaatregelen
Eind 2016
Voor 2017 wil M. van den Oever een CO2 reductie behalen van 4% ten opzichte van het referentiejaar 2016. Om dit te bewerkstelligen investeert M. van den Oever onder andere in elektrisch materieel, zuinige en elektrische voertuigen, scholing van personeel en onze eigen gebouwen.
Eind 2017
De gestelde reductiedoelstelling voor 2017 is door M. van den Oever ruimschoots behaald met een reductie van ruim 9%. Het
reductie doel voor 2017 was 4%. De genomen maatregelen voor het terugbrengen van de totale CO2-uitstoot zijn effectief en wij verwachten dat deze trend zich in 2018 doorzet.
Keten initiatieven
M. van den Oever heeft in het kader van de CO2-prestatieladder het initiatief genomen om samen met composteerder Van Iersel en de Gemeente Haaren te bekijken hoe we meer CO2 in de teeltaarde kunnen bufferen door de organische stof in de humus te verhogen. Hier zijn reeds bijzondere resultaten behaald in Oostenrijk met deze methode. In het onderstaande document vindt u meer informatie over ons keteninitiatief.Keteninitiatief CO2-humus | Bodem-koolstofcredits