De prachtige gele herfstverkleuring van de Ginkgo biloba is een eyecatcher in het centrum van  Nijmegen (de Van Welderenstraat).

De belangrijkste sierwaarde vormen de waaiervormige frisgroene leerachtige bladeren die in de herfst verkleuren naar een goudgele herfst kleur. Ginkgo biloba is een voorbeeld van een exoot die echt gezien kan worden als een verrijking van het sortiment. In parken of groenstroken ontwikkelt de boom zich vaak op een prachtige wijze als solitaire boom.

In de Van Welderenstraat in de binnenstad van Nijmegen komt de boom ook prima tot zijn recht. Het is een hele open boom die in de jeugdfase smal opgaand groeit en op latere leeftijd wat breder uitgroeit. Ginkgo biloba stamt uit de Perm-periode, er zijn fossiele bladresten gevonden die identiek zijn aan de Ginkgo van nu. Na de ijstijden en kaalkap dacht men dat de boom was verdwenen. Later ontdekte men in Chinese gebergten kleine groepen bomen van 40 meter hoog en ±4000 jaar oud.

Ondanks zijn naam is de boom niet inheems uit Japan. Dendrologisch valt de soort onder de categorie coniferen ondanks dat de boom bladverliezend is, het blad bestaat feitelijk uit opgerolde naalden die het blad vormen.

detail-COLLAGE