We zijn erg trots op de groenleveringen voor dit hoogwaardige project te Reims: “Les Promenades” en “Central Park”. We leveren vele honderden duurzame gekweekte bomen om de gedaanteverwisseling en herinrichting van de Promenade van Reims en bijbehorend Park als groene centrale ader van de stad compleet te maken. Hier zie je o.a. de eerste aanplant van enkele tientallen Quercus cerris (visualisaties: AJOA, Paris).

Reims is de belangrijkste historische stad van de Champagne regio, en Les Promenades zijn de groene long en ader met centrale ligging tussen historisch centrum, restaurants en station.

Het groene kruisvlak tussen voetgangers, parkings, stadsbussen, station, en zelfs snelweg, daarom belangrijk als toeristische trekpleister die het groene stuk en nieuwe groenimago van Reims definieert.

Voor generaties bewoners en bezoekers van de Stad betekent de locatie Les Promenades (en Place Colbert) dé buiten-beleving van kind tot bejaarde in die prestigieuze stad. Spelen, ontmoeten, onthaasten, bewonderen, bewegen, vieren, picknicken.

Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)
Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)

Het is het Reimse decor van musea tot circus/kermis, van station tot topklasse horeca, van geklasseerde avenues met prachtige gebouwen tot herdenkingsmonumenten en archeologie.

De betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij de beleving van de bomen en de keuze ervan maakte deel uit van talrijke overlegfases.

Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)
Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)

Het ontwerp betreft een totaal integratieproject met oog voor water en verkoeling (fonteinen), rustplaatsen, licht en schaduw, evenement & beweging, en botanische beleving met onder andere ook ondergroei van lokale en wilde selecties.

Boomkeuzes werden voor de hele bevolking gedocumenteerd en geïllustreerd langsheen de werf en in de stedelijke en perscommunicatie, en worden geïntegreerd tussen een aantal blijvende monumentale bomen.

Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)
Reims Les Promenades en Central Park (visual: AJOA, Paris)

Meerbepaald is de keuze voor onze Quercus cerrissen gegrond en waardevol omdat rekening wordt gehouden met de geologische eigenheid en klimaat: met name doet die eik het traditioneel beter op kalkachtige bodem dan op kleihoudende bodem, en de Champagneregio is namelijk bekend omwille van de tientallen kilometers uitgehouwen wijngalerijen in de kalkbodem waar de gekende druiven ook goed gedijen.

Maar ook vooral doet de Cerris het beter dan de klassieke Robur als klimaatrobuuste boom, een bewuste keuze die de toon zet. Van deze 170 specifieke eiken werd niets minder dan de perfectie verwacht, wat atypisch lijkt omdat de soort niet de meest uniforme groeivorm heeft.

Reims Les Promenades en Central Park
Reims Les Promenades en Central Park

Meerdere toonaangevende boomkwekerijen in Europa werden gecontacteerd in de overlegfases, waarbij gaandeweg M. van den Oever het won op basis van sterk betrouwbare reputatie, beschikbaarheid, keuze, service en duurzame kweek.

Behalve de vele Quercus cerrissen, lindes en carpinussen, vooraf bepaald door Stad en architectuurbureau, werden bij Boomkwekerij M. van den Oever ook een collectie fraaie meerstammen uitgekozen uit hun Green Life™ assortiment welke iedereen tijdens het markeerbezoek erg inspireerden.

M. van den Oever | Green Life™ Programma: Les 6 nouveaux environnements verts durables de demain
De zes Boomkwekerij M. van den Oever Green Life™ leefwerelden

Deze worden op het centrale plein (Place Colbert) gecombineerd met een collectie meerstam en hoogstam appelsoorten. Boomkeuzes en het beoogde resultaat werden ingegeven door een bewuste lange termijn visie op een Groene Stad.

Reims Les Promenades en Central Park
Eerste plantwerkzaamheden Reims Les Promenades en Central Park