Deze zomer zijn er extreem veel Eikenprocessierupsen (EPR). Door de wind waaien de nesten uit de bomen en worden de brandharen verspreid over woonwijken, schoolpleinen, tuinen, landbouw-, natuur- en recreatie gebieden. Deze ‘kleine terrorist’ bezorgt veel mensen overlast en steeds vaker zelfs enorm ongemak (tot medische behandelingen toe).

Verschillende manieren om op natuurlijke wijzen eikenprocessierups te verminderen.

Er zijn verschillende methodes voor het verminderen van de Eikenprocessierups zoals:

  • Bevorderen van natuurlijke vijanden door speciale bloemmengsels en nestkasten voor vogels te plaatsen. Vooral mezen hebben de rupsen leren eten voordat ze brandharen krijgen. Ook hiervoor kun je bij ons terecht.
  • Vangen van de mannelijke vlinders (de Eikenprocessie mot) door feromoonvallen. Daarom gaan we deze methode hier even verder uiteenzetten
  • Xentari is een is een bacteriepreparaat op basis van sporen en kristallen van sporen van Bacillus thuringiensis. Met het middel kan de eikenprocessierups op een biologische wijze worden bestreden.

 

Inzet van feromoonvallen voor monitoring Eikenprocessierups

De EPR deskundige Siliva Hellingman uit Drenthe heeft in een interview op NOS aangegeven dat feromoonvallen een zeer goede uitbreiding zijn in het reduceren van de populatie en dus bestrijding op de lange termijn.

Met deze methode worden middels het vrouwelijke feromoon de mannelijke vlinders gelokt en weggevangen. Strikt genomen mag men geen vlinders bestrijden maar wel vangen om te monitoren, deze uitzondering in de wet gebruikt men om zoveel mogelijk mannelijke vlinders te vangen. Dus ingreep te doen in de voortplanting via de vrouwelijke motten die weer duizenden eitjes leggen. Alles wat gevangen wordt dunt de vlinder populatie uit en is een uitstekende extra maatregel én monitoring naast  Xentari, zuigen en bloemmengsel/nestkasten.

De (Eikenprocessierups mot) vlinder wordt vanaf half juli actief tot aan het einde van de zomer.

De werking van feromoonvallen
De werking van feromoonvallen

Werking van de feromoonval voor monitoring  Eikenprocessierups

In de feromoonval zit een koker waar de pil met feromoongeur wordt geplaatst. Onderin de val zit een laag water eventueel met zeepsop voor een snelle dood. De mannelijke vlinder komt in de val en kan er niet meer uit. De werking van een pil is ongeveer 6 weken, er zal dus tweemaal een nieuwe pil nodig zijn in het seizoen. Bij het plaatsen van een nieuwe pil, moet het reservoir met dode vlinders even leeggeschud en geteld worden.

Is er nog geen processierups waargenomen, dan worden deze vallen gebruikt om te monitoren of er vlinders al in de regio zitten. Daarmee kan er rekening worden gehouden om tijdig in het daarop volgende voorjaar de overlast voor te kunnen zijn.

De val kan eveneens gebruikt worden in het voorjaar voor de kastanje mineermot.

Meer informatie

Laat uw gegevens hier achter voor meer PDF-informatie  over onze diverse oplossingen om de Eikenprocessierups te lijf te gaan.

 

 

PS Indien U deze informatie nuttig vindt, stuur hem dan ook gerust door in uw eigen netwerk naar collega’s, beheerders, cliënten, particulieren enzovoort.

 

Steeds meer last van de Eikenprocessierups
Eikenprocessierups verworden tot echte plaag © Cor de Kock