In het Castellum park staan prachtige Japanse sierkersen (Prunus serrulata ‘Kanzan’) die in de jaren 60 zijn aangeplant. Zes bomen waren in slechte conditie en deze zijn afgelopen winter gerooid. Tijdens de Boomfeestdag op 16 maart werden de zes vervangende Prunus serrulata ‘Kanzan’ 30-35 op een feestelijke wijze aangeplant door buurtbewoners. Wethouder Kees Geldof hielp bij de werkzaamheden en zorgde voor de officiële aftrap van het traject (http://leidsche-rijn.nieuws.nl/2016/03/16/nationale-boomfeestdag).
Afhankelijk van de conditie van de bomen zullen meerdere bomen in de loop van komende jaren worden vervangen. Naast het leveren van de bomen vormen het aanplanten en de verzorging gedurende drie jaar onderdeel van het gehele project. De firma Copijn is onze parter bij deze werkzaamheden (www.copijn.nl).
Prunus serrulata ‘Kanzan’ vormt een brede vaasvormige kroon die zich op oudere leeftijd breder spreidt. De boom komt goed tot zijn recht in parken en groenstroken. Op groenbermen langs straten met een breder wegprofiel kan de boom een sierrijke laan vormen. In de periode april-mei bloeit de boom met prachtige gevulde roze bloemen. Het is zeker de moeite waard om het Castellum park te bezoeken gedurende deze periode.
De cultivar is niet geschikt om aan te planten op een te natte standplaats, de boom heeft een voorkeur voor een goed doorlatende bodem.