Door de bewustwording van biodiversiteit, cultuurwaarden en ‘eigen teelt’ is er een vernieuwde belangstelling voor fruitbomen ontstaan. Momenteel worden boomgaarden aangeplant bij scholen, zorginstellingen, tuinen, landgoederen, boerderijen en zelfs campings.

Bewoners van Utrecht maken veelvuldig gebruik van landgoed Amelisweerd om te recreëren en zelf fruit te plukken. Vroeger was het landgoed zelfvoorzienend, de moestuinen en boomgaarden zijn daarom weer in ere hersteld.
Ook in een stadspark Pernisserpark in Rotterdam is in het verleden bewust gekozen voor het aanleggen van een boomgaard.

Bij de zorginstelling Prisma op landgoed Assisië in Biezenmortel is een prachtige boomgaard aangelegd waarvan de bewoners letterlijk genieten. Nog meer inspiratie nodig? Wij nodigen u graag uit op onze kwekerij: https://mvandenoever.nl/contact/

2fruitbomen-COLLAGE
Op ieder boerenerf hoort een boomgaard, om pruimen en appeltjes uit te kunnen snoepen en om zomers een beschaduwde plek te hebben waar het goed toeven is. Het Boerenerf staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Logisch want onder de nieuwe generatie plattelanders dragen velen hun omgeving een warm hart toe. Ze zien in dat het belangrijk is om de lijnen en vormen van het platteland zijn oorspronkelijke elementen te laten behouden, zodat oude waarden een nieuwe invulling kunnen krijgen. Het ontwerp van erf met zijn beplanting speelt een belangrijke rol en dankzij de onderzoeken naar de oorsprong en opzet van het boerenerf kunnen we ons Boerenerf met aandacht voor de oorspronkelijke functies van het erf gaan beplanten. De boomgaard speelt hierin, net als vroeger, een heel belangrijke rol.