Primeur! Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte lanceerden Grijsen Park & Straatdesign en Boomkwekerijen M. van den Oever het ‘Bewegings Bankje’. Een gezamenlijke innovatie, waar bewegen, ontmoeten, groen genieten en recreëren in samenkomen. Deze unieke en duurzame bank is door Lodewijk Hoekstra, co-founder van NL Greenlabel, op bijzondere wijze onthuld op 26 september om 12.40 uur in Collegezaal ‘De Groene Stad’ in Hal 2.

Bewegings bankje | 2.000 oefeningen
Bewegings bankje | 2.000 oefeningen

 

Van den Oever en Grijsen, beiden NL Greenlabel partners, willen de buitenruimte fraaier en duurzamer maken. Door de krachten te bundelen maken ze met dit, Bewegings Bankje, kortweg BB’tje, de stad, het bedrijfsterrein en het schoolplein hipper en vooral bewegingsvriendelijker. De bankjes zorgen er voor dat mensen elkaar ontmoeten, samen gaan trainen, elkaar hierin stimuleren, uitdagen, informele ontmoetingen hebben en eventuele stress kwijtraken. Daarnaast wordt bij elk Bewegings Bankje gekeken naar de optimale groeninrichting. Groen heeft namelijk een zeer positieve invloed op mensen. Het zorgt er voor dat mensen creatiever, socialer en actiever zijn. Gemeenten tonen al een eerste interesse in het bankje omdat hiermee, op een laagdrempelige manier, grote gezondheidswinst te behalen is. In Nederland heeft immers meer dan 50% van de volwassenen boven de twintig jaar last van overgewicht en bij kinderen is dat bijna 15%.

Op elk Bewegings Bankje wordt op een duidelijke en overzichtelijke manier een aantal basisoefeningen weergegeven die kunnen worden uitgevoerd. Deze oefeningen zijn geschikt voor zowel de ervaren sporter als de beginneling. Daarnaast wordt bij elk BB’tje de mogelijkheid geboden een personal trainer in te schakelen, via Getfitmasterfreddy.nl (via het Performenz Instituut), die bijvoorbeeld wijkbewoners, werknemers of scholieren, op vaste tijdstippen laat trainen in de buitenruimte met het BB’tje. Op elk bankje zijn 2.000 bewegingsoefeningen uit te voeren. Bovendien ondersteunt het bankje #fitness #bodypump #pilates #yoga #zumba #bodyjam #bootcamp #enmeer #indebuitenruimte.

 

Meer info over het Bewegings bankje (BBtje):

 

 

Bewegingsbankje Boomkwekerij M. van den Oever
Bewegingsbankje Boomkwekerij M. van den Oever

 

De Green Life™ Scan

Uniek is dat voor elke plaatsing van het BB’tje een zogenoemde Green Life™ Scan wordt gemaakt door de groenadviseurs van Van den Oever. Deze scan laat de optimale groeninrichting voor de buitenruimte zien waar de bank geplaatst wordt. Marwin Dekkers, algemeen directeur van Boomkwekerij M. van de Oever, vult aan: “Wij helpen om de juiste, duurzaam gekweekte boom te kiezen voor die specifieke leefwereld. Mensen moeten energie krijgen van hun beweegomgeving. Het gaat dan om alle boom- en groeneigenschappen, zoals klimaataanpassing, ondergrond en logische verbindingen tussen groen en water en niet enkel om het esthetische. Daar heb je onze groenspecialisten voor nodig.”

 

Bewegingsbankje Boomkwekerij M. van den Oever
Bewegingsbankje Boomkwekerij M. van den Oever

Voorbeeldfunctie op het gebied van groen en gezondheid

Lodewijk Hoekstra is er van overtuigd: “Steden spelen een belangrijke rol als het gaat om vitaliteit, gezondheid en duurzaamheid en zijn, in feite, elkaars concurrenten. Je wil mensen als het ware verleiden en uitnodigen om naar buiten te komen. Nederland kan op het gebied van groen en gezondheid een internationale voorbeeldfunctie vervullen. Met het initiatief De Groene Stad geven we daar als NL Greenlabel nationaal en internationaal invulling aan.” Patrick Grijsen, algemeen directeur van Grijsen vult aan: ‘’Het BB’tje is een mooi voorbeeld hoe samenwerking tussen NL Greenlabel partners tot een fantastische en duurzame innovatie in de openbare ruimte leidt. Er wordt teveel geld uitgegeven aan de verkeerde inrichting van de openbare ruimte. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften en de wensen van de gebruikers. Tenslotte is elke ruimte uniek. Grijsen innoveert en adviseert, al meer dan 25 jaar, voor een ideale inrichting van de openbare ruimte.”

 

BewegingsBankje - BBtje

 

VERDERE ACHTERGROND
Stad, school en kantoor van de toekomst houden je fit
Het grootste gedeelte van onze tijd brengen we door op school of op ons werk. Dit betekent dat de school en het kantoor van de toekomst je gezond en fit moeten houden.
We halen met zijn allen de GGD-norm voor beweging niet. Voor volwassenen houdt dat in dat zij minstens 150 minuten per week, verspreidt over meerdere dagen, moeten bewegen. In die tijd moeten matig intensieve inspanningen en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, verricht worden.
Het advies voor schoolkinderen, een belangrijke doelgroep omdat het bij hen begint, is om elke dag minstens een uur matig intensieve inspanning te leveren, zoals fietsen, wandelen of rustig zwemmen.

De juiste boom kiezen
Mensen moeten energie krijgen van hun beweegomgeving. Die beweegleefwereld moet hen als het ware toelachen. Beleving van water en groen en het welbevinden ervan. Dat kan door andere en meer natuurlijke keuzes te maken en gebieden van groen en water met elkaar te verbinden, zoals het kiezen van de juiste, duurzaam gekweekte bomen. Keuzes moeten niet gemaakt worden op basis van esthetische waarden, maar op basis van diepere kennis van de eigenschappen van de boom. Wateroverlast, klimaatverandering, de wortelomgeving, het natuurlijk habitat, ziekten en plagen, het zijn een aantal eigenschappen waarop Van den Oever als boomkweker een goede selectie baseert en advies geeft voor de beste beweegomgeving.

Dit filmpje “Hebben we bomen nodig?” toont de waarde van de juiste boom kiezen en groenkeuzes maken eenvoudig aan:

Link NL-versie YouTube: https://youtu.be/fuz8IsvduKM

Link UK-versie YouTube: https://youtu.be/HQTpt8x9VPU

 

Elk bankje uniek met eigen naam
De naamgeving en inscriptie van het bankje ‘BB’tje’, is aanpasbaar en maakt het mogelijk voor de klant om het bankje eigen en uniek te maken. Zo kan er een BBB’tje (Brabants Bewegings Bankje) zijn en ook een ABB’tje (Amsterdams Bewegings Bankje).

 

Geïnteresseerd in het Bewegings bankje (BBtje):

 

 

Bewegingsbankje openbare ruimte
Bewegingsbankje openbare ruimte