Prettige feestdagen en een groeizaam 2024!

Denk je aan een kerstboom, dan denk je aan de Nordmannspar. Daarom staat deze kerstgroet in het teken van Abies nordmanniana.

Tot ons genoegen zien we steeds vaker de aanplant van een kerstboom in plaats van een tijdelijke boom die na de kerst vernietigd wordt. Deze aanplant is een mooie manier om een plek op duurzame wijze aan te kleden.

De Nordmannspar leent zich hier uitstekend voor. De boom heeft namelijk dé karakteristieke piramidale vorm van een kerstboom. De horizontale takken staan in een krans rondom de stam en zijn stevig genoeg voor het dragen van kerstlichtjes en allerlei kerstdecoraties. In Nederland kan de boom een hoogte bereiken van 25 tot 30 meter, afhankelijk van de standplaats.

De rest van het jaar
Zonder kerstversiering staat de Nordmannspar vooral bekend om zijn zilvergrijze gloed. Die heeft de boom te danken aan de typische twee strepen van blauw-witte huidmondjes aan de onderkant van de naalden. De glimmende donkergroene naalden geven extra sierwaarde. Ook de in het najaar verschijnende rechtopstaande kegels zijn opvallend. Ze verkleuren van groen naar bruin en zijn circa 15 cm lang en 5 cm breed. Als de kegels rijp zijn vallen ze uit elkaar. Je vindt dan ook nooit complete kegels onder de boom.

Herkomst
De boom komt oorspronkelijk uit de omgeving rondom de Zwarte Zee. Hier kunnen de bomen tot  60 meter hoog worden en wel 500 jaar oud. In De Westelijke Kaukasus (UNESCO) zijn exemplaren gevonden van wel 85 meter, daarmee is het de hoogste boom van Europa. Abies nordmanniana is vernoemd naar de Finse bioloog Alexander von Nordmann (1803-1866). Nordmann ontdekte de boom in 1835 in het huidige Georgië en introduceerde de boom in 1838 in West-Europa.

Kiest u binnenkort ook voor een duurzame kerstboom? Neem dan contact op voor de mogelijkheden of kijk op link.

Bedrijfssluiting
Wij zijn gesloten van 25 december t/m 1 januari. Op dinsdag 2 januari staan we weer voor u klaar!