Nieuw in ons assortiment | Robinia ‘Purple Robe’

Een veelbelovende boom, geschikt voor verschillende situaties. In deze blog meer details over de oorsprong, groeiplaatsvoorkeuren en toepassingsmogelijkheden.

Eigenschappen

Robinia ‘Purple Robe’ is voortgekomen uit een kruising door William Silva in 1964 tussen R. ambigua ‘Decaisneana’ and R. hispida ‘Monument’. Deze twee soorten kenmerken een compactere groei dan de Gewone- of Schijnacacia (R. pseudoacacia). Dit zie je dan ook terug bij Robinia ‘Purple Robe’. 

Robinia ‘Purple Robe is een snelle groeier maar blijft, met een hoogte variërend tussen 9 en 15 meter, kleiner dan de Schijnacacia. 

Het blad verschijnt wat later in het voorjaar en is in eerste instantie bronsgroen van kleur. De rest van het seizoen heeft het blad een diepgroene kleur, ook een eigenschap die hij meegekregen heeft van zijn
voorouders. In de herfst verkleurd het blad naar een wat valer geel.

Het samengestelde blad zorgt voor een semi-transparante kroon, wat onderbegroeiing mogelijk maakt. De vrij verticale takstand zorgt voor een opgaande ronde kroon. De kroon van oudere exemplaren hebben een grillig
karakter. 

Aan het einde van het voorjaar bloeit Robinia ‘Purple Robe’ met geurende hangende trossen purperroze bloemen tot 20 centimeter lang. Deze zijn zeer in trek bij bijen dankzij de hoge nectarproductie. Een waardevolle drachtplant die bloeit na de massale bloesem van april/mei. 

Groeiplaats

Qua grondsoort is deze ‘Purple Robe’ niet heel veeleisend, als geeft hij de voorkeur aan leemhoudende vochthoudende goed doorlatende grond. 

Een standplaats in de volle zon of halfschaduw is geschikt. 

Droge omstandigheden, maar ook tijdelijke natte omstandigheden verdraagt deze cultivar uitermate goed. Staand water daarentegen moet vermeden worden. Robinia ‘Purple Robe’ groeit het liefst in brede groenstroken of parken. 

In dichte verharding kunnen de wortels de bestrating opdrukken. Luchtvervuiling en matige wind vormen geen probleem voor deze boom. 

Toepassing

Pionier voor arme gronden

Robinia is een boom uit de Vlinderbloemenfamilie. Bomen en planten uit deze familie kunnen via het blad stikstof uit de lucht opnemen en opslaan in stikstofwortelknolletjes. Hierdoor kan deze boom ook op arme
gronden groeien. Deze pionier is zeer geschikt om te gebruiken in jonge stadia van een voedselbos. Dankzij de groeikracht en stikstofbindende eigenschappen biedt deze soort schaduw aan de opgroeiende struik- en kruidlaag. Het blad is
zeer geschikt om als mulch te gebruiken voor verbetering van de bodem.

Wadi’s

Vanwege bestendigheid tegen droogte en het verdragen van tijdelijk natte voeten is deze soort interessant voor toepassing in stedelijk gebied en nabij wadi’s. Aanplant op de bodem van een wadi raden we af. De kans
op stagnerend water is op die groeiplaats te groot. 

Groenstroken en halfverharding

Robinia ‘Purple Robe’ heeft de neiging om worteluitlopers te maken. Zeker wanneer wortels beschadigd raken is dit een bekende reactie van deze soort. Wij adviseren dan ook om deze soort aan te planten in brede
groenstroken of parken. Ook halfverharding behoort tot de mogelijkheden. Groeiplaatsen dichtbij ondergrondse nutsleidingen zijn minder geschikt, want de kans is groot dat door werkzaamheden de wortels geraakt worden.

In de stad

In steden groeien bomen veelal onder extremere omstandigheden. Slagschaduw door hoge gebouwen, hitte en droogte in de zomer stellen meer eisen aan de boom. Robinia ‘Purple Robe’ verdraagt deze omstandigheden. De opgaande takstand maakt de kroon geschikt voor straatprofielen, verkeer kan er moeiteloos onderdoor. De transparantie en bloei geven extra beleving aan het straatbeeld, zonder de straat kleiner of donker te doen aanvoelen. 

Interesse?

Heeft u na het lezen van deze blog interesse om Robinia ‘Purple Robe’ toe te passen in een van uw groenprojecten? Neem contact op met een van onze accountmanagers en vraag naar de beschikbaarheid. In onze kwekerij groeien op dit moment verschillende maten en kwaliteiten.