Carpinus betulus ‘Orange Retz’

De Carpinus betulus ‘Orange Retz’ is een nieuwkomer in ons assortiment. Hij is compact en heeft een mooie herfstkleur. Een prachtige solitair. 

Deze cultivar werd voor 2000 geselecteerd door Jean Blondeau van Boomkwekere Minier in Frankrijk. De soort valt op door zijn compacte groei in de jeugdfase en opvallende vlammend oranje herfstkleur. 

Eigenschappen

De boom groeit compact en opgaand. Een volwassen exemplaar heeft een brede ovaalronde kroon. Na 10 jaar heeft de boom een hoogte van ongeveer 6 meter en veelal eenzelfde breedte. In haar jonge jaren groeit de boom compact en strak opgaand met een smal ovale groeivorm.

Carpinus betulus ‘Orange Retz’ houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Qua grondsoort is hij niet heel veel eisend, al heeft een vochthoudende, leemhoudende doorlatende grond de voorkeur.

In het voorjaar loopt het blad brons uit. Dit verkleurt naar helder groen en wordt in de herfst oranje. Het blad is eivormig en heeft een dubbel gezaagde rand. De boom is bladverliezend.

In april/mee bloeit de boom met mannelijke en vrouwelijke gele katjes. De bloei is onopvallend. Echter de vrucht daarentegen heeft veel sierwaarde. De nootjes hangen in een tros bij elkaar. Elk nootje omgeven door een vruchtblad. Bij deze cultivar kleurt ook het vruchtblad in de herfst naar oranje.

Vanwege zijn compacte groei geschikt voor kleinere ruimtes in openbaar groen en tuinen. Echter houdt er rekening mee dat de boom, zonder snoei zal uitgroeien tot een nagenoeg ronde kroon.
Wij adviseren dan ook de boom toe te passen in grotere moderne of landschappelijke tuinen en als solitair in openbaar groen. Is onderhoudssnoei geen probleem, dan zijn de toepassingsmogelijkheden eindeloos.

Bron: www.vivaiguardini.it